söndag 31 maj 2009

MORS DAG


Mors Dag har firats i Sverige sedan 1919 men introducerades i Philadelphia 1908.


Anvisningar till firande av Mors dag 

  1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.
  2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.
  3. Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.
  4. Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete under den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.
  5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar. Något vackert läses upp utantill, och hjärtats tack bringas Mor, som är hemmets sammanhållande kraft. Barnen utbedja sig Mors förlåtelse för ohörsamhet och bristande tacksamhet, för allt som vållat Mor sorg, suckar, bekymmer och svårigheter.
  6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahålles för Mors dag.

ur broschyren "Anvisningar till firande av Mors dag" 1920, återgiven i Skånska Dagbladet 2008-05-25.Massor av kramar till dig min mor. Du är underbar!!!!

Alla mammor ha nu en riktigt skön dag i sommarSverige!

Maria2 kommentarer:

Fru Sirlig sa...

Tack önskar dig det samma! Så roligt det var med anvisningarna till firande av Mors dag. Läste upp det för maken som såg lite förlägen ut, skämt åsido. Men det lät väl som något att införa va?;)Vi får jobba på det. Måste nog ta och kopiera texten så att han inte glömmer och kan introducera Maja i god tid hihi. Ha det bra!

Kram Heléne

LOPPISLIV sa...

Hej Maria! Vilken rolig läsning ang morsdag. Jag läste högt för maken här...får se om jag får ett tal i eftermiddag till min ära...hihi Ser att jag missat en del inlägg här, har läst i kapp nu, så vackra bilder du visar, älskar det vita och pastelliga ihop särskilt ljus ljus rosa..Inlägget om Paul Masseys kök, ja hela hemmet i länken är helt underbart. Önskar dig en fortsatt trevlig morsdag. Kram Paula